PRINSIP MEMASAK DAN TUJUAN MAKANAN DIMASAK
PRINSIP MEMASAK DAN TUJUAN MAKANAN DIMASAK | #Hari ini saya ingin kongsikan dengan anda semua tentang prinsip memasak.
Prinsip memasak terbahagi kepada dua iaitu:
#Haba kering
#Haba lembab
HABA KERING:
#Merupakan cara memasak dalam minyak panas, dalam udara yang panas, atau atas udara yang panas atau atas haba yang panas.
HABA LEMBAB:
#Melalui cara ini, makanan dimasukkan ke dalam cecair yang panas atau wap dari air yang mendidih.
TUJUAN MAKANAN DI MASAK:
#Membunuh kuman dan bakteria
#Menyedapkan rasa dan membaiki rupa makanan
#Supaya makanan tahan lama
#Mempelbagaikan Sajian
#Melembutkan makanan supaya mudah dihadam
0 Response to " PRINSIP MEMASAK DAN TUJUAN MAKANAN DIMASAK "
Post a Comment