PRINSIP MEMASAK DAN TUJUAN MAKANAN DIMASAK



PRINSIP MEMASAK DAN TUJUAN MAKANAN DIMASAK | #Hari ini saya ingin kongsikan dengan anda semua tentang prinsip memasak.

Prinsip memasak terbahagi kepada dua iaitu:

#Haba kering
#Haba lembab

HABA KERING:

#Merupakan cara memasak dalam minyak panas, dalam udara yang panas, atau atas udara yang panas atau atas haba yang panas.

HABA LEMBAB:

#Melalui cara ini, makanan dimasukkan ke dalam cecair yang panas atau wap dari air yang mendidih.

TUJUAN MAKANAN DI MASAK:

#Membunuh kuman dan bakteria
#Menyedapkan rasa dan membaiki rupa makanan
#Supaya makanan tahan lama
#Mempelbagaikan Sajian
#Melembutkan makanan supaya mudah dihadam



0 Response to " PRINSIP MEMASAK DAN TUJUAN MAKANAN DIMASAK "

Post a Comment

JUALAN EBOOK TERLARIS DAPATKAN SEKARANG!!!