BAHAN-BAHANNYA :
- 600 gram daging batang pinang , hiris nipis , cuci dan toskan*
- 1 inci halia, ditumbuk halus*
- 2 ulas bawang putih , tumbuk halus*
- 1 camca besar sos tiram*(*disatukan, gaul rata dan perap 1 jam)
- 1 inci halia, hiris nipis
- 2 ulas bawang putih , hiris nipis
- 2 camca besar sos lada hitam
- 1 camca besar kicap pekat JALEN
- 2 camca besar kicap lemak manis JALEN
- 1 batang leek, kerat pendek dan rendam
- 1 biji bawang besar, hiris bulat dan lerai-kan
- Sedikit hirisan daun bawang untuk hiasan
CARA MEMBUATNYA :
- Panaskan 3 camca besar minyak dalam kuali . Tumis bawang putih dan halia hiris hingga harum, masuk-kan daging yang diperap, kacau rata dan masak hingga berubah warna . Tambah sos tiram, kicap pekat dan kicap lemak manis . Tuang sedikit air dan kacau rata .
- Masak hingga daging lembut. Masuk-kan bawang besar dan masak hingga bawang layu . Rasa jika kurang masin anda boleh tambah sedikit garam atau kicap masin JALEN. Masak hingga pekat (atau boleh dibiarkan berkuah, ini tepulang pd anda) . Mati-kan api dan tabur hirisan daun bawang sebelum dihidangkan .
Selamat Mencuba...
0 Response to " DAGING MASAK HALIA "
Post a Comment