AYAM CENCALOK NYOYA STYLE

AYAM CENCALOK NYOYA STYLE

                credit gambar : mat gebu

BAHAN-BAHANNYA :
  • 400 gram dada ayam, hiris memanjang, cuci dan toskan
  • 8 biji bawang merah kecil, hiris
  • 2 ulas bawang putih, hiris
  • 2 biji cili merah, belah 2 setiap 1, buang biji dan hiris serong
  • 1 biji cili hijau belah 2 setiap 1, buang biji dan hiris serong
  • 3 camca besar cincalok, toskan dan perah sedikit airnya
  • 3 helai daun limau purut
  • 1/2 camca besar pes asam jawa (atau 4 biji limau kasturi, perah jusnya)
  • 1/2 cawan air
  • 1 camca teh gula
  • Garam jika perlu

BAHAN-BAHAN TUMBUK HALUS :
  • 5 biji bawang merah kecil
  • 1/2 inci kunyit hidup
  • 2 batang serai, hiris halus

CARA MEMBUATNYA :


  1. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang putih hingga harum, masukkan bahan2 tumbuk halus dan tumis hingga wangi, tambah cencalok dan pes asam jawa. Kacau rata. Masukkan ayam, gaul rata dan masak hingga ayam berubah warna. Tuang air, kacau dan biar mendidih.
  2. Masukkan daun limau purut, bawang merah hiris, cili hijau dan cili merah. Kacau rata dan masukkan gula. Masak hingga pekat, rasa dan jika perlu baru masukkan garam secukup rasa. Masak sekejap dan boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi panas, sambal belacan dan lauk2 lain..
Dapatkan lagi resepi-resepi menarik disini--> BUKU RESEPI ORANG KAMPUNG

                                                            
                                                              Selamat Mencuba!

0 Response to " AYAM CENCALOK NYOYA STYLE "

Post a Comment

JUALAN EBOOK TERLARIS DAPATKAN SEKARANG!!!