BAHAN-BAHANNYA :
- 600 gram ikan pari (kurang lebih)
- 1/2 biji nenas Sarawak
- 2 kuntum bunga kantan, belah 2 setiap 1
- 1 1/2 senduk nasi cili kisar
- 1 camca teh lada hitam kisar
- 3/4 camca besar pes asam jawa
- Garam dan gula secukup rasa
- Air secukupnya
BAHAN-BAHAN KISAR HALUS :
- 6 biji bawang merah kecil
- 2 ulas bawang putih
- 1/2 inci halia
- 1/2 inci kunyit hidup
- 1/2 inci belacan , yang telah dibakar
CARA MEMBUATNYA :
- Ikan pari dibersihkan , perap dengan jus limau kasturi selama 10 minit, cuci bersih dan toskan . Nenas di kupas, kemudian buang empulur nya . Hiris sederhana tebal. Ketepi kan .
- Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan kisar halus hingga harum, masuk kan cili kisar dan tumis hingga cili garing dan terbit minyak . Kacau selalu dan guna api kecil .
- Masukkan nenas , dan gaul rata . Masak sekejap. Tuang air secukupnya (anggaran 1 liter atau secukupnya) . Kacau dan bila mendidih, masuk kan ikan . lada hitam kisar dan bunga kantan . Biar mendidih perlahan .
- Perasakan dengan garam secukupnya dan masuk kan sedikit gula . Masak sekejap dan rasa, jika ok boleh matikan api . Hidang kan bersama nasi putih dan lauk-lauk lain .
KLIK ARTIKEL BERKAITAN : Mini Muffin Sunquick Chocolate Chip
0 Response to " ASAM PEDAS NENAS IKAN PARI "
Post a Comment