ASAM PEDAS NENAS IKAN PARI

ASAM PEDAS NENAS IKAN PARI 


BAHAN-BAHANNYA :
  • 600 gram ikan pari (kurang lebih)
  • 1/2 biji nenas Sarawak
  • 2 kuntum bunga kantan, belah 2 setiap 1
  • 1 1/2 senduk nasi cili kisar
  • 1 camca teh lada hitam kisar
  • 3/4 camca besar pes asam jawa
  • Garam dan gula secukup rasa
  • Air secukupnya

BAHAN-BAHAN KISAR HALUS :
  • 6 biji bawang merah kecil
  • 2 ulas bawang putih
  • 1/2 inci halia
  • 1/2 inci kunyit hidup
  • 1/2 inci belacan , yang telah dibakar

CARA MEMBUATNYA :
  1. Ikan pari dibersihkan , perap dengan jus limau kasturi selama 10 minit, cuci bersih dan toskan . Nenas di kupas, kemudian buang empulur nya . Hiris sederhana tebal. Ketepi kan .
  2. Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan kisar halus hingga harum, masuk kan cili kisar dan tumis hingga cili garing dan terbit minyak . Kacau selalu dan guna api kecil .
  3. Masukkan nenas , dan gaul rata . Masak sekejap. Tuang air secukupnya (anggaran 1 liter atau secukupnya) . Kacau dan bila mendidih, masuk kan ikan . lada hitam kisar dan bunga kantan . Biar mendidih perlahan .
  4. Perasakan dengan garam secukupnya dan masuk kan sedikit gula . Masak sekejap dan rasa, jika ok boleh matikan api . Hidang kan bersama nasi putih dan lauk-lauk lain .
KLIK ARTIKEL BERKAITAN : Mini Muffin Sunquick Chocolate Chip

0 Response to " ASAM PEDAS NENAS IKAN PARI "

Post a Comment

JUALAN EBOOK TERLARIS DAPATKAN SEKARANG!!!